a padlizsánnak sokszor nem tudok ellenállni. ez női dolog, meglátom azt a színt, azt a formát, és elvesztem. mondjuk most határozott helye volt, a pita és a tzatziki adott volt, s bár eredetileg cukkinilepénnyel szerettem volna az előzőt megtölteni, annak hiányában a padlizsán mellett döntöttem. első ötletem az volt, hogy csak karikákra vágom és megsütöm, aztán eszembe jutott egy jobb megoldás. padlizsángolyót még úgysem csináltam, pedig már régóta izgatta a fantáziámat. a youtube-on véletlenszerűen megnéztem egy videót, és aszerint készítettem el. érdekessége, hogy nincs benne tojás, viszont van benne tej, ami szerintem nagyon jót tesz neki.

nem utolsó sorban nagyobb mennyiségben lehet a vb-néző találkákra vinni.

padlizsángolyók




hozzávalók:
(kb. 16 golyóhoz)

500 g padlizsán (1 nagyobb darab)
2 gerezd fokhagyma
löttyintésnyi tej
1 zsemle robotgépben morzsásítva + zsemlemorzsa (lehet csak egyik, v csak másik, nekem 1 zsemlém volt erre a célra, a többit boltival helyettesítettem)

bors
cayenne bors (elhagyható, én a pikáns íz miatt tettem bele egy keveset)
bazsalikomlevelek

olaj a sütéshez





a padlizsánt villával megszurkáltam, majd 220 °C-os sütőben (gáztűzhelyen 6-os fokozat) 35 percig sütöttem. Lehúztam a héját, fakanállal 4 részre vágtam, és hagytam kihűlni (a felesleges nedvességet öntsük le róla). ezután egy nagy tálban hozzáöntöttem egy kis tejet, a zsemlemorzsát, az apróra vágott fokhagymát, fűszereztem, összekevertem. ilyenkor látszik, hogy kell-e még zsemlemorzsa (nekem kellett). kis golyókat formáztam, meghempergettem zsemlemorzsában, majd bő, forró olajban aranybarnára sütöttem.

én most pitába töltöttem tzatziki, paradicsom és saláta társaságában, és a sütőben 1 óráig sütött (olajjal kicsit nyakonöntött) apró szemű újkrumplival ettem.

egy másik változat dolce vitánál.





Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr543554053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ciripbogár 2010.06.10. 13:39:00

Remek képek, finom receptek, szinte érzem a fűszerillatot.
köszi!

vegasztromania 2010.06.10. 13:39:00

margit, írj egy e-mailt, légyszives a vegasztromania@freemail.hu-ra! köszi!

Anonymous 2010.06.10. 13:39:00

Szia! Meg szeretném kérdezni, hogy milyen beállításokkal fotózol nagyjából? Előre is köszönöm!
Margit

Delish 2010.06.10. 13:39:00

teccik, imadom a padlizsant, csodaszep lilasagat, formajat :)

Zizi 2010.06.10. 13:39:00

Csodaszép fotók, jó recept! :)

Reni 2010.06.10. 13:39:00

nagyon tetszik, szerintem megcsinálom valamikor! köszi az ötletet!

katácska! · https://www.facebook.com/kata365 2012.11.22. 12:21:48

Szia,

nekem a világért sem akart összeállni az anyag. Már két zsömlét felvett a cucc, pedig betartottam az arányokat, leöntöttem a levét is a padlizsánnak. Viszont nem akartam kidobni és beleütöttem egy tojás, szórtam bele parmezánt és kis szufléformákban megsütöttem. Hát valami isteni lett. :D

vegasztromania 2012.11.22. 15:14:08

@katácska!: nekem össze szokott állni, de mindig is a kreativitás híve voltam :)