vegasztromania 2010. január 31.

fűszervaj

kapcsolatom a vajjal meglehetősen szoros (a margarint jó régen száműztem a hűtőmből). egy friss zsemle, belsejében néhány szelet vajjal, tipikus gyorskaja számomra. sokszor vajon, vagy vaj és olívaolaj keverékén sütöm ki az aktuális ételeket. vagy mártások esetében utolsó lépésként egy darabka vajat keverek bele, textúrájukat selymesítve. és még sorolhatnám, a lényeg nem változik: ha vaj van itthon, nagy baj nem lehet.
különböző fűszerekkel pedig zseniális ízkombinációkat hozhatunk létre. ez feldobja a szendvicseket, vagy az egyben sült húst, ha sütés előtt krémező mozdulatokkal körbemasszírozzuk az alanyt.
játszhatunk a színekkel is, melyek feldobják a tavaszváró énünk unalmasnak gondolt tányérját: curryvel, vagy kurkumával sárga, paprikával, paradicsom passatával piros, sok-sok petrezselyemmel pedig zöld színfoltokat jeleníthetünk meg gasztro-palettánkon.

fűszervaj




én tegnap a kedvenc alkotó-folyamatomat követtem: benéztem a hűtőbe és a fűszeres ládámba, és kombináltam.

hozzávalók:

100 g szobahőmérsékletű vaj
apróra vágott citromfű
apróra vágott kakukkfű
1 kis gerezd késsel szétlapított, majd apróra vágott fokhagyma
2 késsel szétlapított, majd apróra vágott borókabogyó
cayenne-i bors
színes bors mozsárban összetörve
gyömbér

egy mélytányérban villával a puha vajba belekevertem a fűszereket, majd egy darab sütőpapírba göngyöltem, két végét szaloncukor-szerűen betekertem, és egy éjszakára a hűtőbe tettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr893554034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorien 2010.01.31. 10:36:00

szép, míves darabm gondolom használni is jó

lorien 2010.01.31. 10:36:00

Jól látom, ez még egy igazi régi, "békebeli" kés, ugye?

vegasztromania 2010.01.31. 10:36:00

orsi, az vagyok, de a páromnak néha csinálok húst.

olzka, ezen nem csodálkozom :)

olzka 2010.01.31. 10:36:00

egy-kettőre forognak kerekeink:) fűszerezett sajtot készítettem tegnap

Orsi 2010.01.31. 10:36:00

"az egyben sült húst, ha sütés előtt krémező mozdulatokkal körbemasszírozzuk" - hm, azt hittem, vega vagy.

vegasztromania 2010.01.31. 10:36:00

roki, az ázsia boltból (általában pedig a káli-medencében szedek nyáron, és elrakom üvegben). mint a gin :) én nagyon szeretem.

Niki 2010.01.31. 10:36:00

nagyon guszta!

rebeka rokifeller 2010.01.31. 10:36:00

honnan van borókabogyód? és milyen az íze?

twelvi 2010.01.31. 10:36:00

Én roppan gusztustalanul a mozsarba töröm a fűszernövényekkel, és a végén rádobom a vajat, mozsárba összekeverem, és onnét majszolom ki. Mindíg frissen, keveset! :D
Én eszem margarint is, de egy friss zsemle vajjal.. hmm más nem is kell! ;) A borókabogyó meghozta a kedvemet.. csak be kell szerezni :D