erre a receptre vagyok a legbüszkébb. elég régóta kavarogtak a fejemben olyan gondolatok, hogy valami zöldség alapú, magvakkal kiegészített egyben sültet kéne összehozni, de eddig még nem sikerült. s bár a menü összeállításánál a főétel okozta a legnagyobb fejtörést, a végén mégis gyönyörűen összeálltak a dolgok.

diós sütőtöksült áfonyás rukkolával




hozzávalók:
(4 személyre)

400 g hámozott és kivájt sütőtök (1 kisebb darab)
100 g dió és kesudió
50 g kenyérmorzsa (1 szikkadt és pirított zsemléből)
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
½ citrom leve
1 tojás fehérje
5+4 levél zsálya

frissen őrölt bors
olívaolaj

1 doboz rukkola
1 marék szárított áfonya
olívaolaj
balzsamecet


a sütőt előmelegítettem 200°C-ra (gázsütőn 6-os fokozat).
a hagymát kis kockákra, a fokhagymát apróra vágtam. a meghámozott sütőtököt, majd a diót és a kesudiót robotgépben felaprítottam. 5 levél zsályát megmostam, és apróra vágtam. a zsemlét kettévágtam, néhány percre a sütőbe tettem, majd robotgépben felaprítottam.
1 evőkanál olívaolajon 5-6 percig pirítottam a hagymát, majd hozzáadtam a dió-kesudió keveréket, a fokhagymát, a citromlevet, a kenyérmorzsát, és a sütőtököt. átöntöttem egy keverőtálba, sóztam, borsoztam, az apróra vágott zsályával ízesítettem, hozzáadtam a tojásfehérjét, és jól elkevertem.
egy nagyobb darab jó minőségű sütőpapír közepére halmoztam a keveréket, és hosszúkásra formáztam. a tetejére tettem a maradék 4 zsályalevelet, szorosan beletekertem a sütőpapírba és a két végét aláhajtottam. a csomagot egy tepsire helyeztem, meglocsoltam egy kevés olívaolajjal, majd 20 percig sütöttem. ezután kibontottam a sütőpapírból (az alján hagytam egy réteget), és további 15 percig sütöttem, míg szépen meg nem pirult.

A megmosott és lecsöpögtetett rukkolalevelekhez szárított áfonyát adtam, megsóztam, meglocsoltam olívaolajjal és balzsamecettel, majd erre az alapra helyeztem a közben elkészült sütőtöksültet.

(a delicious magazine egyik receptjét vettem alapul)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr873554026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vegasztromania 2009.12.07. 13:03:00

judit, ki kell próbálni :) az biztos, h óvatosan kell bánni vele, de egyben fog maradni. azt nem tudom, hogy a végén lévő 15 perces pirítást (ami szép színt ad a külsejének) megkapja-e a formában, de próba-szerencse! a cékla nagyon jó ötlet, én a következőt brokkolival szeretném kipróbálni :)
sok sikert!

Judit 2009.12.07. 13:03:00

Meg lehet sütni szerinted koszorú formában is, szépen egyben maradna kiborítás után? Akár két réteggel is el tudnám képzelni, az egyik sütőtök helyett mondjuk céklával. Mit gondolsz?

Judu = You do 2009.12.07. 13:03:00

JÓ!:)) Nekünk is jó lehet, zsemle és kenyérmorzsa nélkül! Majd kipróbálom.
Köszi.
süti beállítások módosítása