egy vegetáriánus életében a köret sokszor maga a körítendő étel. ha pl "húsos" vendégeket várok, úgy állítom össze a menüt, hogy a húsétel mellé két köretet, és egy salátát csinálok, és akkor mindenki jól jár. ők is, meg én is, hiszen az egyik garnírungot kinevezem főételnek, a másik lehet a körítés.

miután megjelent a vkf új témája, nagyon nekilódult a fantáziám, rengeteg étel jutott eszembe (plusz a blogom tele van ilyenirányú lehetőségekkel). végül azt a fokhagymás felfújtat választottam, melynek receptjét a "napsütötte toszkána" c. könyvben olvastam. slusszpoénként pedig csináltam hozzá egy salátát is, amely szintén körítés kategória.. melyik köríti melyiket? :)

fokhagymás felfújt kecskesajtos salátával




hozzávalók:
(4 tálkához)

1 fej fokhagyma
1 doboz tejszín
4 tojás sárgája

fehérbors
szerecsendió
vaj



egy nagy fej fokhagymát gerezdjeire szedtem, és hámozás nélkül 5 percre forrásban lévő vízbe tettem. kihűtöttem, könnyedén leszedtem a héjukat, villával összetörtem őket, és összekevertem a tejszínnel. egy serpenyőben felmelegítettem (nem szebed felforralni!), sóval, fehérborssal, és szerecsendióval ízesítettem. miután levettem a tűzről hozzákevertem 4 tojás sárgáját (egy kicsit soknak tűnik; legközelebb kevesebbel próbálom), és vajjal kikent soufflés tálkákba öntöttem a keveréket. előmelegített sütőben, vízfürdőben pontosan 20 percig sütöttem.

a salátához madársalátát raktam egy tálba, cikkekre vágott paradicsomot, és kecskesajtot adtam hozzá, olívaolajjal, sóval, és frissen tört borssal ízesítettem.

amikor olvastam a vkf legújabb kiírását, két ellentétes érzés tört rám: egyrészt örültem, mert ez a téma kicsit a vegetáriánusoké, másrészt elszomorodtam, mert eszembe jutottak a témához kapcsolódó negatív emlékeim.

számtalanszor kerültem már olyan helyzetbe, hogy az étlapról csak a köretek közül tudtam választani.. ami akkor nem probléma, ha szerepel köztük a fokhagymás párolt paraj, a sült gomba, vagy a grillezett zöldség. de sajnos nem egyszer fordult elő, hogy el kellett hagynom egy-egy éttermet, mert kábé sült krumplit ehettem volna ecetes uborkával.. és az igazat megvallva ez a helyzet megalázó.. hál'istennek azért látok némi reményt!

írás közben folyamatosan a szóismétlés problémájába ütköztem. látszik, hogy húsevő nemzet vagyunk.. a köret egyetlen szinonímája a "garnírung"..

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr523553857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vegasztromania 2008.02.23. 19:27:00

jogos :) a soufflés tálkákat egy nagyobb, vízzel teli, tűzálló edénybe teszem úgy, hogy kb félig érjen nekik a víz.

Mick 2008.02.23. 19:27:00

Milyen az a vízfürdő egy étel esetében?
süti beállítások módosítása