a gombapörkölttel mindig az volt a bajom, hogy a gomba olyan soknak látszik egy kupacban a tisztítás előtt, de mire elkészül a remek, már nem gondolom azt, hogy "na, ebből marad holnapra is". ezért, plusz azért, hogy kicsit bolondítsak a dolgon, mostanában zöldbabot is rakok hozzá.



hozzávalók:

(egyszerűen képtelen vagyok pontos adatokat adni, általában szemre és ízre megy nálam a dolog. de megpróbálom..)

a pörkölthöz:

1/2 kg gomba
1/2 kg zöldbab
2 nagy fej hagyma
2 paprika
4 paradicsom
fokhagyma
só, bors, pirospaprika
olaj
tejföl

a rizshez:

hosszúszemű rizs
kétszeres mennyiségű víz
olaj

a rögtönzött salátához:

1 kígyóuborka
4-5 paradicsom
fokhagyma
olívaolaj
balzsamecet
bazsalikom

a köretnek szánt rizst általában egy pohárral mérem ki, attól függően, hogy hány személyre főzök. megpirítom, hogy a szemek majd ne tapadjanak egymáshoz, aztán kétszeres mennyiségű vizet töltök rá. mikor forrni kezd, megkeverem, sózom (vagy leveskockát morzsolok rá), lefedem és kis lángon fedő alatt készre párolom.

a gombának először csinálok egy lecsós alapot, vagyis a kockára vágott hagymát és egy-két szeletelt fokhagymát olajon megpirítok, aztán hozzádobom a szintén kockára vágott paprikát. miután dinsztelődtek egy kicsit, hozzáadom a hasonló méretűre darabolt paradicsomokat is.
miután zsírjára sültek (vagyis elfőtt a paradicsom leve), félrehúzom az edényt és pirospaprikát szórok rá. gyorsan megkeverem, hogy a paprika minél előbb elkeveredjen az olajjal, mert akkor nem keseredik meg. eközben tökéletesen van időm arra, hogy megtisztítsam, és nagyobb darabokra vágjam a gombát (szerintem így sokkal jobban érződik a "gombasága" , mintha vékonyra szeletelném). ezután beleforgatom a lecsós alapba, megsózom, megborsozom. hagyom egy kicsit pirulni, aztán lejjebb veszem a lángot és fedő alatt párolom. most fagyasztott zöldbabot használtam, azt egy kicsit később kevertem a gombához.
folyamatos kóstolás mellett utóízesítem, ha kell és nem sokkal a késznek nyilvánítás előtt még hozzáadok (ízléstől függően) pár ezúttal kicsi darabokra vágott fokhagymát.
akkor van kész, ha megpuhultak a zöldségek és elfőtt a leve. ezt azzal is elő lehet segíteni, hogy a végén nagy lángon kevergetjük egy kicsit.
ha mi, vagy emberünk szereti az erőset, használjunk erős pirospaprikát, vagy vágjunk a lecsós alapba egy erőspaprikát is.

tálalásnál tejfölt rakok a tetejére. van, hogy csak csemegeuborkát eszünk hozzá, de van, hogy összerittyentek egy gyors salátát. jelen esetben uborkát és paradicsomot vágtam egyforma nagyságúakra, apróra vágott fokhagymát, összetépkedett bazsalikomot szórtam a tetejére, olívaolajat és balzsamecetet lottyintottam rá, majd összekevertem.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr533553795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyarikonyha 2007.07.07. 22:47:00

jó bloggolást, kitartás, erő, egészség! Én kevés húst eszem, kivéve ha South Beach-en vagyok, mint most, így főleg örvendek. éljenek a vegák!

sza 2007.07.07. 22:47:00

"hús, hús, hús, egyél húst
a zöldségektől leszel olyan mélabús
hús, hús, hús, megint hús
a növényektől hamarosan elbutulsz
hús, hús, hús, csakis hús
nekem így jó, hogyha fehérje dús
hús, hús, hús"

;)

julie 2007.07.07. 22:47:00

Sok sikert és izgalmas recepteket!

gabojsza 2007.07.07. 22:47:00

De jó ötlet a zöldborsó a gombához! KI is fogom próbálni!

kicsi vú 2007.07.07. 22:47:00

Szia! Üdv a blogszférában! Egy Anánk viszont már van, esetleg módosíthatnál valamit a neveden a félreértések elkerülése végett...:) Amúgy sok sikert!

Gábor 2007.07.07. 22:47:00

kircsi, szerintem meli majd megfőzi nekem. :)
Rss feed-et kérek, mivel már csak google reader-el nyomulok :)
süti beállítások módosítása