Ritkán járok a Mom Biopiacra, mert messzebb van, és eddig a pillanatig mindenféle prekoncepcióim voltak - annak ellenére, hogy voltam már ott. De felfedeztem két olyan helyet, ahová érdemes visszajárni szombatonként (több is van, de nekem most ez a kettő lett a szívem csücske). Ők csak szezonális zöldségeket árulnak és olyan salátaféléket, amikről eddig életemben nem hallottam. Vettem póréhagymát, csicsókát, lila káposztát, és hatféle salátát: vízitormát, tyúkhúrt - a többinek elfelejtettem a nevét, pedig tisztességgel végigkérdeztem. Sütött a nap, isteni volt.

Zöldre és főzelékre vágytam. Azt találtam ki, hogy csinálok egy kelkáposzta főzeléket csicsókával (az egyetlen zöldség, amivel még barátkozom), kicsit más ízekre hangolva. Azt kell, hogy mondjam, zseniálisan sikerült! Nagy újításom benne, hogy vegán, és kesudióval krémesítem. Telitalálat!

Alapvetően szerettem volna felismerhető részeket is hagyni benne, de ez félresikerült, az esztétikai érzékem pedig nem engedte, hogy úgy maradjon. Egy nagyon sűrű krémleves lett belőle, ami viszont arra vezetett rá, hogy a folyadék mennyiségével lehet variálni, így az alapokat felhasználva lehet belőle krémleves, főzelék, püré köretnek, vagy krém kenyérre.

Átvariált kelkáposzta főzelék

kelkáposztafőzelék.jpg

Hozzávalók:
(2 adag)

1 kisebb vagy 1/2 nagy póréhagyma felkarikázva
2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 kis darab (1 1/2 - 2 cm-es) gyömbér lereszelve
4 csicsóka megpucolva, kockákra vágva
1/2 kisebb fej kelkáposzta csíkokra vágva
1/2 zöldségalaplé
3/4 csésze kesudió egy éjszakára beáztatva, lecsepegtetve

frissen őrölt fekete bors
1 kk garam masala
1 kk curry fűszerkeverék (koriander, chili, kurkuma, fahéj, római kömény, édeskömény)
1/2 lime 
1-2 ek kókuszolaj (vagy más növényi zsiradék)

Felhevítettem a kókuszolajat, majd a póréhagymát,  a gyömbért  és 1 fokhagymát kb. 5 percig pirítottam. Hozzáadtam a csicsókát és a kelkáposztát, pirítottam együtt pár percig, majd felöntöttem az alaplével. Hozzáadtam a maradék fokhagymát, sóztam, fűszereztem. Kb. 10 perc alatt megpuhultak. Ekkor hozzáadtam a kesudiót, és botmixerrel pürésítettem (kivehetünk kelkáposztát és csicsókát, amit tálalásnál visszateszünk a tetejére). Rácsavartam a lime levét és összekevertem.

Feltétnek sárgarépás falafel golyókat és tyúkhúrt használtam, de el tudom képzelni tükörtojással is, vagy..

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr185817982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VegaLife 2014.02.20. 16:59:51

Kedves Vegasztromania!

Szeretettel meghívlak játszani:

vegalife.blog.hu/2014/02/20/jatek_jatek_289

Csatlakozz te is! :)
süti beállítások módosítása