szeretem a tésztákat, igazi gyors kaja, és ez sokszor szempont a nagyondolgozós időszakokban. a paradicsomos-bazsalikomos tészta és a tejszínes is alap, de nyár óta egyre gyakrabban egyesítem a kettőt, és teljesen odavagyok tőle. mert benne van a paradicsom édeskés savanyúsága, és az őt lágyító a tejszín selymessége. szeretek maradékokkal is dolgozni, szeretem, amikor minden megtalálja a helyét és idejét. a pénteki főzősulin csináltunk reteklevél pesto-t, és maradt egy kevés apró kockákra vágott zöldség, ezek adták a tésztaszósz alapját.

a reteklevél pesto pedig egy nagyon finom ügy.. mondjuk mindegyik pesto az. bármilyen (mondom, bármilyen) ehető zöldből (de nemcsak zöldből) elkészíthető egy kis fokhagyma, sajt, valamilyen mag, olívaolaj segítségével. arról pedig amúgy is le kéne szokni, hogy amikor a zöldséges megkérdezi, h a zöldjét levegye-e (bárminek), akkor megszokásból igennel feleljünk.. mert tök jól fel lehet használni a retek levelét, a karalábé zöldjét, és meglepő, de a sárgarépáét is!

zöldséges-paradicsomos-tejszínes tészta

 

tészta_jó.jpg

Lili és a tészta

hozzávalók
(4 személyre)

1 lila hagyma
1 kisebb répa
1/2 kisebb édeskömény
1/2 szárzeller
1/2 kisebb cukkini
1/2 piros kaliforniai paprika
1/2 sárga kaliforniai paprika
1 hámozott paradicsom konzerv
200 ml tejszín
2 ek kapribogyó
só, bors
oregano
kakukkfű
néhány szem borókabogyó negyedekre vágva

reteklevél pesto
reszelt parmezán 
tészta - most bucatini

a zöldségeket vágjuk 0,5 cm x 0,5 cm-es kockákra. egy kevés olívaolajon pirítsuk őket kb 5 percig, majd öntsük hozzá a paradicsomot, és főzzük készre. közben sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. az utolsó előtti pillanatban öntsük hozzá a tejszínt, a kapribogyót, keverjük össze, hagyjuk egyet rottyanni, és kész. a sorrend: főtt tészta - szósz - reteklevél pesto - reszelt parmezán. naggyon szépen kiegészítik egymást az ízek, nem érdemes semmit kihagyni.

reteklevél pesto

reteklevél pesto.jpgLina és a pesto

hozzávalók
a bazsalikomos pesto alapján:

50 g reteklevél
50 g dió (vagy mandula, vagy bármilyen mag)
50 g parmezán
1 nagyobb gerezd fokhagyma
100-150 ml olívaolaj

a hozzávalókat daráljuk, pürésítsük robotgépben. nagy kőmozsárban lenne az igazi, dehát..

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr975223508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása