nagy-nagy kedvencem sarah, a my new roots írója. szeretem a stílusát, szeretem azt, amit közvetít, szeretem, hogy vega és szeretem, hogy koppenhágában él (imádom azt a várost). és amikor azt hiszem, hogy már nem lehet fokozni a dolgot, akkor kiderül, hogy lehet (szóval többé nem állítok ilyen buta korlátokat). röviden szólva  és minden túlzás nélkül az én életem is megváltozott azon a napon, amikor megláttam ezt a receptet

tavasz van. jó, most éppen nem úgy tűnik, mert ezeket a sorokat is egy "enyhe" hóesésben írom, de utat tör magának, higgyétek el. ilyenkor őrült vágyam támad rendbe tenni a tél alatt elhanyagolt szervezetemet. és a drága jelez is rendesen, tiltakozik minden műkaja ellen, zöldséget, gyümölcsöt, gabonákat, magvakat kíván. ez a "kenyér" pedig abszolút megfelel ezeknek a kritériumoknak, nincs benne liszt, élesztő, viszont van benne sok-sok finom, izgalmas és egészséges dolog.

a hozzávalókat tekintve volt, amit már ismertem régről, de akadt egy olyan összetevő, amivel most találkoztam először. ezek bioboltokban beszerezhetők, és bár van, aminek az ára magas, sok-sok kenyérre elegendő mennyiséget tartalmaz a kicsinek tűnő kiszerelés.  

psyllium útifű maghéj - "megfelelő rost mennyiség fogyasztása biztosítja szervezetének a megfelelő kiválasztást, ami az emésztőrendszer hatékony működéséhez szükséges, valamint biztosítja a szervezet számára az élelmiszerekben található minden fontos tápanyag felszívódását. egy szennyezett, “bedugult” emésztőrendszer megakadályozhatja az emésztés megfelelő működését. a legtöbb ember csak kb. 15 gramm rostot fogyaszt naponta, míg a megfelelő mennyiség több mint 25 gramm lenne. a rostok segítik a salakanyagok gyors távozását is a szervezetből, ezáltal hozzájárulnak egy teljes értékű egészséghez. oldható rostanyag tökéletes forrása az útifű mag, amely vízből képes a saját tömegének a hússzorosát magába szívni. ezáltal létrejön egy lágy zselé, ami elkezd felszívódni a béltraktusban. Ez segíti a toxikus anyagok eltávolítását, valamint segít megelőzni, hogy ezek az anyagok hosszú időt töltsenek a belekben. az útifű mag egy ideális forrása a rostoknak azok számára is, akik a búzára érzékenyek. nyugtató hatással bír az érzékeny belekre, amit a búza rostjai alaposan kidörzsölhetnek. az útifű maghéj teljesen természetes és biztonságos. a világon több millióan használják évről évre. a szervezet nem szívja fel, nem hat izgatóan rá, és nem okoz függőséget. ezen okok következtében alkalmas a hosszú távú használatra." (részlet a dobozáról)

ezen szuper hatások mellett ez az az anyag, ami összetartja a kenyeret, és ami miatt nem kell lisztet használnunk. megköti a folyadékot, és a kenyér teljesen összeáll. nagyon érdekes megfigyelni a folyamatot.

a chia azték zsálya mag omega 3 zsírsavak, antioxidánsok, fehérjék, élelmi rostok, vitaminok és ásványi anyagok természetes forrása. 

a lenmag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat,amire a szervezetnek szüksége lehet. gazdag A, B, C, D és E vitaminban. az ásványok közül nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, ként, vasat, cinket, nátriumot, klórt, mangánt, szilíciumot, rezet, fluort, alumíniumot, nikkelt, kobaltot, jódot, krómot. (forrás: harmonet)

a kenyér

bread_jo.jpg

hozzávalók:
(1 csésze = 250 ml)

1 csésze (135 g) napraforgómag
1/2 csésze (90 g) lenmag
1/2 csésze (65 g) mogyoró, vagy mandula
1 1/2 csésze (145 g) zabpehely
2 ek chia azték zsálya mag
4 ek psyllium útifű maghéj
1 tk só
1 ek juharszirup/méz/ ennek megfelelő stevia
3 ek olvasztott kókuszzsír, vagy ghee
1 1/2 csésze (375 ml) víz

a száraz hozzávalókat egy hosszúkás sütőformába tettem, és jól összekevertem. egy tálban összekevertem a juharszirupot az olvasztott kókuszzsírral és a vízzel, majd ráöntöttem a száraz hozzávalókra, és elkevertem. az útifű maghéj beszívta a nedvességet, és a "tészta" összeállt. a tetejét elegyengettem, majd legalább 2 órát állni hagytam (közben elintéztem egy-két dolgot).

a sütőt előmelegítettem 180 °C-ra (4-es fokozat). a középső rácson sütöttem 20 percet, majd kiborítottam a sütőformából, és anélkül visszatettem (fordítva) a rácsra, és további 25-30 percig sütöttem (sütőfüggő, sarah 30-40 percet ajánl). a felszeletelés előtt hagyjuk kihűlni! zárható edényben 5 napig eláll, pirítva pedig egyenesen mennyei!

ahogy sült, és a kókuszillat kiáradt a sütőből, elkezdtem további lehetőségeken álmodozni. biztos, hogy ki fogok próbálni egy édes verziót áfonyával, és lelki szemeim előtt megjelent egy hagymás, aszalt paradicsomos, rozmaringos verzió is. hmmmm..

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr315171571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stampoasis · http://hamburgfoto.wordpress.com/ 2013.04.15. 22:16:19

nem semmi. ki fogom próbálni, csak az azték zsálya és az útifüt ki kell keresnem németül....

borisirokay 2013.04.23. 20:07:10

na most az van, hogy épp állja a két órányit a dolog. hihetetlenül izgulok.
ja, bevallom, tettem bele a nagy tavaszi lendületben friss rozmaringot, pici oreganot és metélőhagymát is.
még jelentkezem...

vegasztromania 2013.04.23. 21:26:34

@borisirokay: az improvizációt szeretem, hajrááá siri :) várom a fejleményeket!

borisirokay 2013.04.23. 23:35:50

hül és illatozik... reggel referálok! ;)

borisirokay 2013.04.24. 20:21:03

itt is megköszönöm, nem lehet elégszer, csodás recept, csodás magában, csodás pirítva, csodás hummusszal, csodás sajttal, (meg marhapárizsival is. pardon.)

Tamas · http://tamas.terray.hu 2013.11.14. 10:09:33

Az első paleo kenyér amit sütöttem és konkrétan ehető, sőt úgy néz ki mint valami Toscana életérzés reklám :) Na jó, az alját azért odaégettem.

Köszönet!

vegasztromania 2013.11.14. 10:19:02

@Tamas: örülök! :) sütőfüggő, mint mindig.. de a következőt már nem fogod! :)

stampoasis · http://hamburgfoto.wordpress.com/ 2013.11.17. 20:05:49

egy kis idöbe telt, de végre elkészült! egészen biztosan nem utoljára :)

kolka 2013.12.21. 07:56:51

nagyon jól néz ki a kenyérkéd.
jól értettemm, hogy minden magot egészben teszel bele?

capucci 2014.05.11. 21:10:17

Kedves Anna! Nagyon tetszik a recept, van ötleted mivel helyettesíthetném a zabpelyhet, ha gluténmentes kenyeret szeretnék? Köszönöm

vegasztromania 2014.05.18. 11:49:19

@capucci: Szia, nem tudom, nem próbáltam még mással helyettesíteni.. Van egy gluténmentes kenyér receptem is, az lenmagliszttel készül.

Rozita-Joyce 2016.01.08. 14:53:13

Segítség!
A kenyér nem jött ki a formából! Visszaraktam és tovább sütöttem, összesen kb 50 percig, de még utána sem akart kijönni. Hasonló formával dolgoztam, mint a tiéd, az enyém talán kicsit magasabb és nem olyan hosszú. Pedig nagyon klasszul nézett ki és finom is lett. Mit tegyek, hogy legközelebb ne ragadjon bele a formába? Előre is köszönöm a választ! Szép napot!
süti beállítások módosítása